Ticketing-ul nu exista

Ministerul Culturii nu a considerat ca agentiile de ticketing au fost afectate de criza Covid si nu le-a inclus in schema de ajutor de stat anuntata astazi in dezbatere publica.

Noi, care nici in somaj tehnic nu am putut intra ca a trebuit sa reprogramam sute de mii de bilete la mii de evenimente, unele de 5 ori, timp de 2 ani, nu am avut parte de absolut niciun suport si a trebuit sa supravietuim doar noi stim cum. Dar nu, nu am fost afectati. Si noi nu facem parte din sectorul cultural. Alte zone suport si conexe sunt acolo (de ex. sali, companii scenotehnica, fotografi, reproduceri inregistrari, distributie de filme etc..), ticketingul nu.

In caz ca nu sunteti de acord cu decizia lor, va rog sa trimiteti un mail la legislativ@cultura.ro cu un mesaj de suport pentru noi.

Multumim.

COMUNICAT DE PRESĂ

Alianța pentru Cultură, Turism, Evenimente și Fitness – ACTEF 

Comunicat de presă
 
La inițiativa ACTEF, Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanții acestei Alianțe pentru a găsi soluții comune care să afecteze cât mai puțin activitatea economică în contextul pandemiei COVID-19
 
București – 25 ianuarie – Luni, 24 ianuarie, în zi de sărbătoare, ACTEF, Alianța pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness, recent înființată, a inițiat un prim dialog extrem de relevant cu ministrul sănătății, domnul Alexandru Rafila, un dialog decisiv pentru afacerile din cele mai afectate sectoare. 

În contextul pandemiei, ultimii doi ani au fost extrem de grei pentru industriile din ACTEF, denumite colectiv și Industria Zâmbetului, cu mii de afaceri scoase complet din activitate,  ori a căror cifra de afaceri le-a scăzut cu până la 90%, companii ce au pierdut peste 20% dintre angajați și care au avut zero predictibilitate, cu măsuri luate constant și implementate de pe o zi pe alta. 

Mesajul principal reieșit din dialog a fost promisiunea de a constitui un Comitet Consultativ al Ministerului Sanatatii impreuna cu reprezentantii industriei în cel mai scurt timp, iar deciziile legate de restricții vor mai fi luate dupa consultarea prealabila a reprezentantilor industriilor afectate.

În cadrul întâlnirii, au participat reprezentanți ai membrilor ACTEF, după cum urmează:

Daniel Mischie, Presedinte ales ACTEF & reprezentant HORA

Reprezentanți APT: Dragoș Anastasiu, Președinte APT, Iuliana Tasie – Vicepreședinte OPTBR & European Spa Association, Călin Ile – Președinte FIHR, Dumitru Luca – Președinte ANAT, George Leca – reprezentant ARBDD;Reprezentanți ACE: Bogdan Buta, Președinte ACE & reprezentant Untold/Nerversea, Alin Caraman – Presedinte AFIN, Dragoș Chișcoci – reprezentant AROC & EMagic, Alin Vaida – reprezentant AROC & Jazz in the Park, Iulian Obogeanu – reprezentant AROC , Bogdan Nedelcu – președinte ALIS, Răzvan Ailenei – președinte MUZE, Emil Ionescu – președinte AST, Yakov Borover – Președinte AOC (Romanian Cinema Association), Adrian Cojocaru – Vicepreședinte AOC;

Reprezentanți Romania Active: Kent Orrgren – Președinte Romania Active, Dan Tănase – Secretar General Romania Active.
 
Deciziile de sănătate publica după consultări cu reprezentanți ai ACTEF și a altor industrii

În cadrul întâlnirii între domnul Alexandru Rafila și reprezentanții ACTEF, s-a stabilit ca deciziile de sănătate publică legate de controlul pandemiei să aibă la bază o consultare, în legătură cu măsurile ce pot afecta în mod direct sectoarele, cu scopul principal de a oferi predictibilitate și pentru a asigura coerență activității economice. 
Ministrul Sănătății a promis susținerea mecanismelor legale de compensare a industriilor afectate. Consiliului Consultativ va avea un secretariat executiv și va include atât membri ACTEF si ai altor industrii, cât și reprezentanți ai ministerului cu scopul de a crea cadrul ideal pentru un dialog inter-instituțional. 

Ministrul Rafila a admis că industriile au fost afectate uneori de deciziile politico-medicale și a menționat că și ministerul își dorește revenirea la normalitate, iar asta se poate întâmpla prin adaptarea deciziilor de sanatate publica la noile informatii privind evolutia pandemiei in contextul aparitiei de noi tulpini cu caracteristici diferite. 

În Industria Zambetului activează peste 40.000 firme și aproape 500.000 de angajați. Este o industrie tristă în acest moment, pentru că nu suntem implicați în decizii și ne lipsește predictibilitatea. Avem nevoie de măsuri coerente, de un calendar precis, de un plan pentru a rezolva problema socială a celor 20% dintre anajații care și-au dat demisia, precum și de un plan de compensare imediată când se decid restricții. Este o veste excelentă că vom avea un Comitet Consultativ, însă ne dorim ca acesta să fie unul proactiv. ACTEF reprezintă industrii esențiale pentru economia României și nu vom mai accepta să fim trecuți la capitolul ne-esențiale, așa cum s-a întâmplat constant în ultimii 2 ani “ a declarat Daniel Mischie, Președintele ACTEF.
 
Predictibilitate pentru evenimente, începând cu luna martie 2022

Pentru că reprezentanții ACTEF au menționat în unanimitate necesitatea vitală de a avea predictibilitate, a fost adresată și problema organizării evenimentelor. Ministrul Rafila a promis că în martie, ținând cont de evoluția pandemiei în România,  se poate lucra la planificarea evenimentelor pentru perioada mai-octombrie. Evenimentele precum cele culturale, de tip concerte și festivaluri, evenimente Health&Fitness, evenimente de familie, nunți se vor putea bucura de o revenire la normalitate, cu mențiunea ministrului ca toți organizatorii să ia în calcul respectarea strictă a regulilor și testarea riguroasă la evenimente pentru toți participanții, în funcție de cerințele momentului organizării acestora și dimensiunea evenimentului. În ceea ce privește evenimentele, AFIN – Asociația Furnizorilor din Industria Nunților susține chiar înăsprirea controalelor vizând respectarea regulilor, pentru a evita ca aceia care nu le respectă să dăuneze întregii industrii.  

Industria susține ferm testarea riguroasă la evenimente, cu mențiunea ca testearea să fie făcută pentru toți participanții care nu pot face dovada certificatului verde. 
La intervenția domnului Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților, care a solicitat un punct de vedere clar privind predictibilitatea pentru domeniul nunților, Ministrul Rafila a declarat: luăm în calcul să venim cu un set de măsuri după 1 martie, pentru ca de de la 1 mai nunțile să poată fi organizate în România, sub rezerva unei evoluții neprevăzute a pandemiei.

De asemenea, în scenariul favorabil a unui trend descendent începând a doua parte a lunii februarie, ministrul a promis sprijin și măsuri de relaxare pentru industrie, luate cu promptitudine.

Înlocuirea ratei de incidență cu rata de ocupare a paturilor 

Reprezentanții ACTEF solicită revizuirea indicatorului care stă la baza măsurilor de restricții, iar ministrul Rafila a agreat că soluția este adaptarea măsurilor în funcție de particularitățile legate de transmisibilitatea si patogenitatea variantelor circulante de SARS CoV-2, iar confientul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID-19 poate fi un astfel de indicator”. Gradul de ocupare al paturilor în România arată că există un număr total de 125.000 de paturi, dintre care 25.000 sunt paturi COVID. Pentru scoli s-a luat decizia ca la 75% grad de ocupare a paturilor COVID, acestea să fie închise.  ACTEF solicită un termen exact de înlocuire a ratei de incidență cu cea de ocupare a paturilor.  

O speță importantă abordată în cadrul întâlnirii a vizat nonsensul unor restricții pentru cei cu Certificat Verde, care nu au fundament. Ministrul Rafila a promis că restricțiile vor fi revizuite și modificate în următoarele săptămâni. În nici o țară din Europa nu există restricții atât de severe ca în România, mai ales că vorbim de restricții care se aplică și celor ce dețin un Certificat Verde. Se solicită astfel să existe condiții de funcționare adaptate realității curente și să se permită restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, sălilor de fitness, hotelurilor și unităților balneo  etc. să funcționeze la capacitate maximă atâta timp cât se prezintă un Certificat Verde pentru acces. 
Industria Zâmbetului și-a dat mâna și s-a prezentat în fața ministrului Alexandru Rafila ieri. Nu știm ce vom face până la sfârșitul lunii martie, iar noi reprezentăm industrii responsabile, ce au investit constant în masurile de igienă. Principiul de acum înainte ar trebui să fie: nicio decizie fără noi! Iar perioada restricțiilor se apropie de sfarsit. Dacă sunt totuși restricții, el ar trebui sa fie coerente. Noi putem fi parteneri de dialog, atât timp cât deciziile autorităților au impact social și emoțional, prin urmare deciziile ce ne privesc sunt de fapt POLITICO- MEDICALE,” a declarat Dragoș Anastasiu,

Președintele APT.


În concluzie, împreună putem readuce zâmbetul în cele mai afectate industrii, dar mai ales, putem reporni economia. Mesajele, deși din industrii atât de diverse, au fost în esență aceleași și unite de nevoi comune – de a evita colapsul și de a putea păstra locurile de muncă. ACTEF va continua dialogul constructiv cu autoritățile, cu scopul principal de sprijin pentru revenirea companiilor din cele mai afectate industrii. 
 
Despre ACTEF

Alianţa pentru Cultură, Turism, Evenimente şi Fitness reprezintă o organizaţie – umbrelă în cadrul căreia patronatele din cultură, turism, evenimente şi Health&Fitness, vor activa şi se vor adresa autorităţilor. 

ACTEF are trei membri fondatori – Alianţa Pentru Turism (APT), Alianţa pentru Cultură şi Evenimente (ACE) şi Romania Active – Patronatul Industriei de Health & Fitness.
Noua organizaţie îşi propune să susţină, în faţa autorităţilor, mesajul că restricţiile nu pot fi luate fără a ţine cont de toate aspectele şi fără despăgubiri juste şi imediate. ACTEF susține stabilirea unei strategii de ţară coerente implicând activ turismul, evenimentele, cultura şi activităţile sportive.
 

COMUNICAT DE PRESĂ

Pe 15 ianuarie Ziua Culturii Invizibile a fost o acțiune lansată în contextul Zilei Culturii Naționale, in Piata Victoriei, actiune care a avut scopul de a atrage atenția autorităților responsabile și publicului larg asupra situației disperate și lipsite de perspectivă în care se găsește industria de spectacole și evenimente după aproape doi ani de la debutul pandemiei. Evenimentul si-a propus să facă vizibile publicului larg o serie de probleme structurale cu care industria de spectacole se confruntă în acest moment și s-a confruntat în ultimii doi ani precum lipsa normelor clare de functionare, lipsa de ajutoare din partea statului pentru sectorul cultural, lipsa de intelegere a modului in care sectorul functioneaza si lipsa unor masuri compensatorii pentru perioada in care sectorul nu a putut functiona. 

În urma inițiativei #ZiuaCulturiiInvizibile, domnul Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii a raspuns pozitiv pe pagina dansului de Facebook. Apreciem că există această reacție și că inițiativa noastră a fost observată.  Dorim să îi transmitem la rândul nostru un răspuns și câteva observații pentru lista de măsuri anunțată:

Domnule Ministru Lucian N. Romascanu, 

Vă mulțumim pentru răspuns, este un prim pas în direcția restabilirii unui dialog constructiv cu acest sector, un pas necesar, dar nu suficient. 

După doi ani, o listă de (alte) promisiuni nu este de ajuns. Am schimbat deja trei guverne de când discutăm de aceste lucruri, le-am scris și reluat cu fiecare în parte, am avut zeci de discuții cu cei care au ocupat vremelnic funcțiile. Am auzit prea multe în acești doi ani și am văzut prea puține acțiuni concrete. 
Desigur, și faptul că de-a lungul anilor s-au perindat 31 de miniștri ai culturii, este unul din motivele pentru care suntem astăzi în situația în care suntem. Dar nu e singurul. Motivul principal este că sectorul cultural neinstituționalizat a fost aproape inexistent sau ignorat, în cel mai bun caz, și că niciun ministru nu s-a aplecat real asupra problemelor acestui sector.

Aveți ocazia să nu faceți ce au făcut ceilalți 30 de miniștri de dinaintea dumneavoastră și să acordați acestui sector importanța pe care o merită și pe care și-a câștigat-o prin performanță, prin pregătirea oamenilor care fac parte din el și prin contribuția substanțială pe care a adus-o în ultimii ani nu doar la viața culturală a orașelor, ci și la cea economică. În cifre, nu în vorbe.
Concret, legat de măsurile la care faceți referire:

Schema de ajutor de stat 

◾ 148 de milioane de lei alocați pentru schema de ajutor de stat reprezintă 30% din necesarul pentru acest sector; real este nevoie de 500 milioane de lei, adică 100 milioane de euro;
👉 Dorim să discutăm aplicat despre alte posibile surse de finanțare pentru acest sector, în completarea bugetului pe care l-ați anunțat; există variante deja identificate în colaborare cu MC;

◾ Măsuri de redeschidere
👉 Normele stabilite de INSP, CNSU, Ministerul Sănătății sunt luate fără a cunoaște particularitățile acestui sector și sunt în mod obiectiv discriminatorii față de sectorul privat; 
👉 Mai mult decât atât, normele în vigoare sunt la nivelul anului 2020, când nu exista nici vaccin, nici certificat verde;
👉 Ministerul Culturii trebuie să aibă un cuvânt de spus în numele sectorului în aceste discuții; de ele depinde posibilitatea/imposibilitatea organizării de evenimente culturale;

◾  Sprijin pentru persoanele fizice
👉 Acordarea de urgență a indemnizației persoanelor fizice, 75% din salariu mediu, atâta timp cât există limitări de funcționare a sectorului, cu proceduri de obținere clare și nebirocratice care să faciliteze accesul la aceasta indemnizație tuturor profesioniștilor din domeniu.

Așteptăm și o întâlnire cu dumneavoastră pentru a discuta aceste subiecte și pentru a găsi soluții. Oamenii din acest sector așteaptă fapte și măsuri reale. Pentru că, da, problemele sunt grave și nu mai suportă amânare.


Un demers: A.L.I.S. (Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din România), la care s-au alăturat și Asociația MUZE (Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans) și PaCTE (Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente) sustinut de AST – Alianta Serviciilor de Ticketing si AROC – Asociata Romana a Organizatorilor de Concerte si evenimente culturale

ACTEF s-a lansat oficial pe 12 ianuarie

30 de asociații din domeniul Culturii, Turismului, Evenimentelor și Fitness-ului și-au unit forțele și au creat ACTEF, o alianță puternică, unită sub o singură voce și sub un singur nume

Miercuri – 12 ianuarie, la Hotelul Athenee Palace Hilton Bucuresti, 30 de asociații și-au dat mâna și au creat una dintre cele mai cuprinzătoare alianțe din Romania – ACTEF.

ACTEF



Alianța reprezintă o umbrelă sub care vor activa și se vor adresa de acum înainte autorităților cei din cultură, turism, evenimente și activitățile sportive.

„Se împlinesc în curând 2 ani de pandemie, un context fără precedent care a pus în genunchi industrii întregi. Înțelegem necesitatea restricțiilor, am susținut mereu măsurile de siguranță, însă ele trebuie să fie întotdeauna susținute de măsuri de sprijin financiar în timp real și relevante. Pentru că avem încredere că unitatea poate genera schimbare și poate preveni un dezastru economic iminent, dar și pentru că avem nevoie să ne sprijinim unii pe alții, cele mai afectate domenii își unesc vocea într-o misiune comună. Sunt mii de companii care au falimentat deja, sectoare întregi de care nu au avut niciun fel de activitate, sute de mii de oameni rămași fără un loc de muncă, și a devenit extrem de apăsător să asistăm la acest declin fără să facem și mai multe demersuri pentru a combate efectele financiare dezastroase.
Pornind de la premisa simplă că unde-s mulți puterea crește, a luat naștere Alianța pentru Cultură, Turism, Evenimente și Fitness – ACTEF, iar împreună vom continua dialogurile cu autoritățile mai uniți și mai puternic reprezentanți, cu obiectivul principal de obține compensații corecte pentru toți cei afectați, “a declarat Daniel Mischie – Presedinte ACTEF

Cei 3 membri fondatori ACTEF sunt:

 APT – Alianța Pentru Turism
 ACE – Alianța pentru Cultură și Evenimente (unde si AST este membru fondator)
 Romania Active – Patronatul Industriei de Health & Fitness

“Industria ZÂMBETULUI” are de astăzi un chip, un nume și o voce. Așa cum îi spune și numele, Alianța, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere, oferă o umbrelă unică celor care activează în sectoarele culturii, turismului, evenimentelor și activităților sportive din România. Un număr de 30 asociații din aceste domenii au decis că e nevoie să se așeze umăr lângă umăr, pentru ca “Industria Zâmbetului” să nu mai fie trecută la “și altele“ în societatea românească, ba mai mult, să vină și cu soluții către autoritățile române” a menționat Dragos Anastasiu – Presedinte APT (Alianța Pentru Turism).

Alături de alte sectoare esențiale pentru orice economie, cum ar fi educația, sănătatea, infrastructura, construcțiile, agricultura, energia sau IT-ul, consideram că sectoarele de activitate care astăzi se unesc reprezintă fundamentul pe care poate fi clădită o economie performantă în România. Daca vrem ca Romania să aibă oameni performanți, este nevoie că ei, în primul rând, să se simtă bine în corpul și cu mintea lor, iar pentru acestea zâmbetul este esențial. În ultimii doi ani aceste sectoare au fost cele mai restricționate și, prin urmare, profund afectate, în special, printr-o imensă lipsă de predictibilitate. Nimeni nu minimalizează bolile transmisibile și cu atât mai mult o pandemie. Totuși, dincolo de sănătatea conferită de protecția antivirală există și sănătatea mentală, corporală și socială, dar și una economica. Toți antreprenorii din cultură, turism, evenimente și fitness au funcționat timp de doi ani pe cont propriu.

Cum compensațiile au fost puține si au sosit târziu, chiar daca restricțiile i-au afectat pe toți în egală măsură, cele 2 teme principale ale tuturor asociațiilor care fac parte din ACTEF sunt:

  1. pe termen scurt – susținerea unui mesaj puternic în fața autorităților (restricțiile nu pot fi luate fără a ține cont de toate aspectele si fără despăgubiri juste si imediate)
  2. pe termen mediu si lung – stabilirea unei strategii de țară coerente implicând activ turismul, evenimentele și cultura si activitățile sportive

    Așadar, începând din 12 Ianuarie CULTURA, TURISMUL, HORECA, EVENIMENTELE, HEALTH&FITNESS au împreună o voce în ceea ce privește subiecte sensibile precum: RESTRICȚII, COMPENSAȚII si STRATEGII ce vizează direct domeniile afectate.

    “Sectorul nostru a fost cel mai afectat și nedreptățit și, din păcate, nici până astăzi nu există nicio formă de compensare. Este nevoie de acțiune imediată pentru a compensa pierderile cauzate de măsurile discriminatorii luate in toată această perioadă și de setarea unui cadru predictibil, prin care să ne putem desfășura activitatea conform drepturilor noastre fundamentale și în linie cu alte industrii din țara noastră sau chiar cu aceleași industrii din alte țări. Trebuie doar să ne uităm cum au procedat alte țări membre UE, acolo unde s-a acționat rapid și unde s-au găsit soluții.” – a declarat Bogdan Buta, Președinte ACE (Alianța pentru Cultură și Evenimente)

    În cadrul prezentării oficiale a noii alianțe s-au lansat si aceste date privind sectoare afectate de către pandemie și reprezentate de acum înainte de ACTEF:
  3. INDUSTRIA HOTELIERĂ
  • A scăzut de la cca. 29,8 milioane înnoptări în 2019 la doar 14,4 milioane înnoptări în 2020, pentru ca în 2021 să ajungă la cca. 20,4 milioane înnoptări. Practic, după o cădere de cca. 52% în 2020 a urmat o creștere de cca. 40% în 2021, dar chiar și așa cu cca. 31% mai puțin decât în 2019.
  1. EVENIMENTE CULTURALE

    Aici s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de până la 65% și pierderi de aproape 80%, procentele fiind similare atât în 2020, cât și în 2021. În ceea ce privește, evenimentele cu vânzare de bilete scăderea cifrei de afaceri a fost de aproximativ 72%, iar pentru evenimentele de tip festival scăderea a fost de 100% în 2020 si de 85% în 2021.
  2. INDUSTRIA NUNTILOR

    O industrie a cărei cifra de afaceri se situa la nivelul de 847 milioane de euro în anul 2019 a fost afectată cel putin 90% în anul 2020, iar ușoara revenire din 2021 nu a permis la cel putin 25% dintre afaceri să își redeschidă portile, mulți dintre lucrătorii industriei schimbând domeniul de activitate sau chiar părăsind România.
  3. INDUSTRIA DE TICKETING/BILETE

    Scăderea cifrei de afaceri a fost de la 6 milioane de euro în 2019 la 1.7 milioane de euro în 2020, asta însemnând o scădere de cca. 72%.
  4. HEALTH & FITNESS

    Reducerea profitului cu 45% în 2020 față de anul 2019, iar scăderea estimată pentru anul 2021 a fost de 52% comparativ cu anul 2019. Industria s-a întors abrupt la nivelul anului 2016.

    Acestea ar fi doar câteva dintre cifrele industriilor afectate reunite începând de astăzi în cadrul ACTEF.

    „Noi, cei de la Romania Active, ca și toate industriile reunite în cadrul ACTEF, suntem 100% dedicați pentru a prioritiza siguranța și respectăm măsurile anti-Covid, asigurând în același timp un înalt standard de calitate pentru serviciile pe care clienții noștri se așteaptă să le oferim.

    Alianța ACTEF este vitală pentru aceste industrii, astfel încât să avem o economie sănătoasă, chiar dacă suntem unul dintre cele mai lovite sectoare de pandemie.

    Romania Active a militat pentru clasificarea centrelor de Sănătate si Fitness în categoria serviciilor esențiale și o dată cu această aderare sperăm in realizarea unui plan de redresare financiară.

    România are mai mult de 1 milion de utilizatori ai serviciilor noastre și trebuie să li se poată permite să aibă acces la servicii de sănătate și un mod de viață sănătos.

    Exercițiul fizic este poate unul dintre cele mai puternice remedii pentru sănătate.

    Industria sănătății si a Fitness-ului este dedicată cu atât mai mult acum, când sănătatea tuturor a devenit o prioritate națională.” a menționat in încheiere Kent Orrgren, Președinte Romania Active

    Acestea sunt industriile afectate reunite începând de astăzi în cadrul ACTEF, Industria Zâmbetului care va avea o singură voce și încă una puternică.

    www.actef.ro | contact@actef.ro

Industria de ticketing a avut o scadere de 70% in 2020

#FACTS Scaderea cifrei de afaceri a serviciilor de ticketing in 2020 față de 2019 a fost de 70%! Iar 30% din angajati si-au pierdut locul de munca. 30% este enorm pentru ca in acest sector forta de munca este supraspecializata si este nevoie de ani buni de training. In 2021 lucrurile au stat la fel. In 2020 dar si in 2021, mare parte din companii nici nu au putut intra in somaj tehnic pentru ca atunci cand industria era oprita si toata lumea in lockdown, noi a trebuit sa reprogramam mii de evenimente cu sute de mii de bilete vandute… Unele evenimente au fost reprogramate si de 5 ori, fiecare.